Libre spelregels

  • Posted on
  • 10
Libre spelregels

Een uitgebreide uitleg over de spelregels van het libre.

Libre spelsoort

Binnen de klassieke spelvormen is libre eigenlijk het meest gespeelde biljartvorm dat we kennen. Het spel behoort tot de vormen van het carambolebiljarten. Het vermakelijke aan deze spelsoort is dat het echt alle eigenschappen van alle andere biljartsoorten in zich heeft. Vaak wordt het geadviseerd om eerst met libre te starten voor je overgaat tot een andere spelvorm. Zo leer je eigenlijk alle basistechnieken van de andere spelvormen en train je je zelf tot een echte biljartspeler. Bij libre wordt er gebruik gemaakt van in totaal 3 ballen op het speelveld. Twee witte biljartballen die worden verdeeld over beide spelers en één rode biljart bal. Af en toe kan het voorkomen dat één witte bal wordt vervagen voor een gele. Dit gebeurt om onderscheid te maken.

 

Spelregels Libre

Net zoals iedere andere vorm van biljart, stoot je ook bij libre met een stok (keu) tegen de speelbal aan. Het doel van het spel bij libre is proberen om met de speelbal beide andere ballen te raken in één keer volgens de regels. Lukt het om met de stootbal beide andere ballen te raken? Dan is dit een carambole! Vervolgens ben je nog een keer aan de beurt. Als dit niet lukt dan gaat de beurt naar de tegenstander. Vooraf spreek je een aantal caramboles af wanneer je uit eindelijk hebt gewonnen. Als de afspraak bijvoorbeeld 5 keer is, eindigt het spel zodra één speler de 5 heeft gehaald. Wint de speler die met de partij is begonnen? Dan krijgt de tegenstander ook nog één beurt om zijn aantal caramboles te maken. Als dit niet lukt wint de andere. Lukt het wel? Dan is het een gelijkspel en krijgen beide spelers 1 punt.

 

libre spelregels

 

Tijdens het spelen van libre moet je dus proberen zoveel mogelijk caramboles te maken als je maar kan via het ganse oppervlak van de tafel, de hoeken zijn hiervan uitgesloten. Het is mogelijk om de eerste bal te stoten en daarmee via de tweede direct de derde bal te raken. Ook is het mogelijk dat dit via één of meer banden gebeurd. Dit is allemaal mogelijk, zolang de speelbal de andere twee ballen maar raakt. De hoeken van de tafel zijn wel afgeschermd met een driehoek. Hierin mogen maar twee caramboles gemaakt worden zonder dat één van de aanspeelballen de driehoek verlaat. In tegenstelling mogen ze er wel weer in terug komen. Als we logisch nadenken is het bij libre het makkelijkste om de ballen zo dicht mogelijk bij elkaar te houden en ook nog eens het liefste in de buurt van de korte zijde. Voor beginners is het zeker aan te raden verschillende soorten verzamelstoten te beoefenen. Deze zijn vaak te vinden op het internet of in verschillende soorten carambolebiljart boeken.

 

Vragen over libre?

Heeft u nog specifieke vragen over deze vorm van biljart? Of heeft u misschien vragen of biljart onderdelen? Vandenbroekbiljarts.nl is het adres voor al uw biljart benodigdheden. Wij zijn dé grootste (web)winkel van Nederland als het gaat om biljart. Dus heeft u nog vragen over libre biljart? Dan kunt u natuurlijk bij ons terecht voor uitgebreid advies. Van den Broek Biljarts staat altijd voor u klaar. Dus bel gerust naar 0365374054 of mail naar [email protected]. Natuurlijk kunt u ook bij ons langskomen in onze ruim gesorteerde winkel op de Bolderweg 37 A/B - 1332 AZ Almere-buiten. Wij beantwoorden graag al uw vragen over biljart artikelen.

 

spelregels libre

Comments

  1. Paul Derkx Paul Derkx

    Is het bij biljarten toegestaan, dat de keu ‘rust’ op de groene (of blauwe) rand van de biljarttafel, maw: dat de keu niet geheel omklemd wordt door de vingers van de speler?

  2. tom Lehmann tom Lehmann

    Bedankt voor uw reactie,

    Dit kunt u altijd beter bij de KNBB informeren. Die hebben de juiste regels daarvoor.

  3. Nijmeijer Gerrit Nijmeijer Gerrit

    Ben je bij een afstoot verplicht de rode bal eerst te raken
    Of mag je ook via de gele een carambole maken?

  4. Remco Tolsma Remco Tolsma

    Wij hebben speciale boekjes hiervoor.

    zie link.
    https://www.vandenbroekbiljarts.nl/nl/biljart-benodigdheden/dvds-boeken-en-drukwerk/boeken-biljart/

  5. Arnold Fransen Arnold Fransen

    Wat zijn de regels voor de trekstoot waarmee bepaald wordt wie mag kiezen wie bij carambolebiljart moet /mag beginnen? Wat is de plaats van de ballen, waarmee de trekstoot wordt gedaan?

  6. Remco Tolsma Remco Tolsma

    We hebben special boeken hiervoor.

    Zie onderstaande link
    https://www.vandenbroekbiljarts.nl/nl/keu-accessoires/biljart-boeken-dvds-en-drukwerk/

  7. f bosma f bosma

    graag de spelregels libre,bv wat te doen spelen verkeerde bal,mag de teller,scheids rechters een bal afkeuren als de speler zegt wel te hebben geraakt,en een bal goed keuren speler zegt van niet'kortom graag de heleregels van libere of waar te vinden

Leave a comment
* Your email address will not be published