Informatie biljartballen

Biljartballen werden vroeger van ivoor gedraaid. Maar omdat de olifanten er geen zin meer in hadden om hiervoor het loodje te leggen,worden ze al zeer lange tijd van kunststof gemaakt.

Door de jaren heen werden verschillende kunststoffen en materialen uitgeprobeerd. Uiteindelijk werd het kunststof Super Aramith als beste bevonden door de verschillende spelers. Deze worden in België bij de firma Saluc gemaakt.

 

Aramith heeft zeer goede speeleigenschappen: *De bal kan zeer veel hitte verdragen. Als een bal gespeeld wordt komt bij de stoot met de wrijving met het biljartlaken een zeer grote hitte vrij. Bij plastic ballen kan de bal gewoon op die plek vervormen door smelting. *De bal is zeer sterk. Door het spelen komen de ballen vaak met zeer veel kracht tegen elkaar. Een Aramith bal kan wel 5 ton kracht tot zich nemen. *De bal is plastisch. De bal lijkt vrij massief en dat is het ook, maar als de ballen tegen elkaar komen vervormt de bal tot een ei en keert daarna in dezelfde vorm terug.

 

Levensduur van biljartballen: Biljartballen worden vierkant zeggen wij in het jargon. Elke keer dat de ballen tegen elkaar aankomen komt er een plat vlakje op de bal. Daardoor is op den duur de bal hoekig en gaat dwarrelen over biljartlaken. Ook worden de ballen kleiner naar verloop van gebruik. De ballen worden bij elke aanraking met een andere bal iets samen geperst. De Aramith ballen gaan 400000 speelbeurten of 1200 speeluur mee (volgens de fabriek).

 

Verschillende ballen: Er zijn verschillende ballen voor diverse spelen. carambole ballen 3 stuks poolballen 15 genummerde ballen en één witte speelbal snookerballen 15 rode 6 gekleurde en één witte speelbal.

 

Carambole ballen: Er zijn verschillende sets carambole ballen. Voor normale kleine of grote wedstrijdballen is de diameter van de bal 61,5 mm. Deze ballen zijn eigenlijk allemaal van Super Aramith gemaakt. witte, witte met stip en donker rode bal (Dark Red, groene doos) witte, witte bal met stip en licht rode bal (De Luxe, blauwe doos) witte, gele en licht rode bal (Tournament, rode doos) witte met rode stippen, gele bal met rode stippen en licht rode bal (Pro Cup, zwarte doos)

 

Poolballen: Hiervan bestaan verschillende kwaliteiten in ballen. Voor pooltafels van meestal 6 foot (90 x 180 cm speelmaat) tot 9 foot (127 x 254 cm) gebruikt men 57,2 mm ballen. De ballen van 1 tot en met 8 zijn een volle kleur. De ballen van 9 tot en met 15 zijn in het midden gekleurd en de buitenkant is wit. De witte speelbal kan verschillende maten hebben. Ballen van 57,2 mm worden gebruikt voor tafels zonder muntinworp (hoeft geen geld in de tafel gegooid te worden om te spelen). Ballen van 57,2 mm met metaal gevuld (zwaarder) worden gebruikt voor tafels met muntinworp met een magneet systeem die de witte (metaal) bal scheidt. Kleinere diameterballen of grotere diameterballen worden gebruikt voor muntinworp tafels die de bal scheiden d.m.v de diameter.

 

Snookerballen: Snookerballen zijn meestal 52,4 mm. Er zijn 15 rode ballen (1 punt waard). Er zijn 6 overige gekleurde ballen met verschillende punt waarde. Geel (2 p), groen (3 p), bruin (4 p), blauw (5 p), roze (6 p), zwart (7 p) en één witte speelbal.

 

Welke diameter bal: De hoogte van de rubberstootband is afhankelijk voor de diameter van de bal. De hoogte is bovenkant blad (speelveld) tot waar de bal de rubberrand raakt. De bal moet altijd 2/3 onder de band zijn (waar de bal de rand raakt). Hiervoor is de volgende rekensom:

Bij een bandhoogte van 34,5 mm: 34,5 x 1,66 (2/3) = 57,27 mm bal. Deze balmaat bestaat niet, maar de dichtsbijzijnde is 57,2 mm en deze heeft u dan nodig. 

 

De maten van ballenvoor carambole, pool en snookertafels.: 

De maat die wordt gebruikt voor de meeste typen biljarts zijn:
Carambole = 61,5 mm
Pool = 57,2 mm
Snooker = 52,4 mm