Darten

  • Geplaatst op
  • Door Remco Tolsma
  • 0
Darten

Henry VIII heeft volgens de legende het darten uitgevonden. Dit was tussen 1491-1547 in Engeland. Maar dit kan niet bevestigd worden.

De koning Henry de VIII wou dat zijn boogschutters altijd scherp bleven. hierdoor moesten de boogschutters de hele tijd door trainen zodat ze scherp bleven. Volgens de legende hebben de boogschutters  voor de lol is met een pijl gegooid. Doordat de pijl best wel ver vloog en ook in de grond/target vast bleef zitten begon het een interessant iets te worden voor de boogschutters. hierdoor is het darten ontstaan. In de pubs werd dit al snel overgenomen. In plaats van echte pijlen gebruikte ze kleine pijlen en gooide ze op een bord wat later uitgroeide tot het biljart bord wat we nu allemaal kennen.

 

Verboden om te darten.

In het begin van de twintigste eeuw was het in Engeland verboden te wedden op kansspelen. Het darten viel ook onder deze wetgeving. Vele pub eigenaren zijn aangeklaagd doordat zij het darten toch door lieten gaan in hun pubs. Een pub eigenaar daagde de rechtzaal uit, de uitdaging was wie als eerste in de 3x 20 gooid gelijk heeft. De rechter zou als hij in de 3x 20 gooide de man aansprakelijk stellen voor de rechtzaal en bleef darten illegaal. Als de darter aan de andere kant hem in de 3x 20 gooide kreeg hij er geen boete die hij moest betalen en werd de sport darten weer legaal. De barman lukte het in een keer om in de 3x 20 te gooien maar de rechter miste waardoor het spelletje darten weer legaal werd.

 

Darten populair.

In 1924 werd in Engeland de National Darts Association (NDA) opgericht. Deze organisatie zette een proces van standaardisering in gang en stelde een uniforme regelgeving op. In 1927/1928 werd de eerste grote dartscompetitie gehouden, gesponsord door de krant News of the World. Sinds die tijd was het spelletje darten steeds populairder. Zelf Koningin Elizabeth speelde in 1937 gewoon in het openbaar darts. In het jaar 1938-1938 deden aan de competitie al meer dan 280.000 deelnemers mee. In 1962 was de eerste wedstrijd darten op de televisie.

 

Huidige situatie

De British Darts Organization (BDO) organiseerde in 1978 het eerste officiële wereldkampioenschap. Dit kampioenschap zou later door zijn sponsor bekend worden onder de naar The Embassy. Vanaf 2003 ging The Embassy jaarlijks verder onder zijn huidige naam: Lakeside World Darts Chamionship. In 1992 splitste een groep darters zich door ontevredenheid af van de BDO en vormden de Professional Darts Corporation (PDC). Zij begonnen met het organiseren van concurrerende wereldkampioenschappen. De dartsport wordt voornamelijk overheerst door Britten, maar ook Nederland kende enkele successen. Zo won Raymond van Barneveld in 1998 en 1999 de Embassy en in 2003 en 2005 de Lakeside. In 2006 verloor van Barneveld in de finale van landgenoot Jelle Klaasen. In 2006 stapte van Barneveld over naar de concurrerende PDC, waar hij in 2007 het wereldkampioenschap op zijn naam schreef. In het toernooi wat momenteel bezig is, de Grand Slam of Darts, is van Barneveld echter al uitgeschakeld.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.