Geschiedenis Darten

  • Geplaatst op
  • 0
Geschiedenis Darten

De geschiedenis van Darten 

Net als vele sporten, is de oorsprong van darten niet helemaal bekend. Historici vermoeden dat het spel is ontstaan tijdens de heerschappij van Henry VIII (1491-1547) in Engeland.

Darten is waarschijnlijk ontstaan in de late middeleeuwen. De meeste historici zijn het erover eens dat Koning Hendrik VIII van Engeland zijn boogschutters zou hebben aangemoedigd om het gehele jaar hun vaardigheden door te blijven oefenen. Volgens hem bleven zij op deze manier scherper en zouden ze sterker en alerter zijn voor een mogelijke strijd. Tijdens deze oefeningen zouden boogschutters voor de grap pijlen steeds kleiner hebben gemaakt zodat er mee gegooid kon worden.

 Het duurde daarna niet lang voordat het spel zich naar binnen verplaatste en er in lokale pubs verschillende varianten van het spel werden gespeeld. Om het spel te veranderen werden de pijlen korter gemaakt zodat het ook binnenshuis gespeeld kon worden.

 

Varianten 

In de negentiende eeuw waren er nog geen gelijke regels. Er waren veel diverse vormen van het spel. Er is een variant bekend uit 1844 genaamd ‘Puff & Dart’. Bij deze versie werd het pijltje niet gegooid, maar werd het geblazen met een blaaspijp naar het doelwit. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam er een evaluatie in het spel. In 1896 werd het dartbord gemaakt, waar hedendaags nog gebruik van wordt gemaakt.

 

Ontwikkeling 

Het dartbord werd pas later ontworpen, omgekeerde biervaten en doorsnede boomstammen werden als doelwit gebruikt. De jaarringen van de boomstam werden gebruikt als telling van de punten. Hoe dichter bij de binnenste jaarring hoe meer punten. Ook werden de houten omhullingen verzwaard door een stuk lood en in 1906 werden deze houten omhullingen vervangen door metaal. 

 

Verboden darten

In het begin van de twintigste eeuw in Engeland werd er een nieuwe wet doorgevoerd. Het werd verboden om kansspelen te spelen in pubs, Darten viel in deze categorie. Een pub uit Leeds werd aangeklaagd, omdat er gedart werd. De eigenaar van de pub besloot in beroep te gaan tegen zijn veroordeling. Hij vond dat darten namelijk een spel van vaardigheden was en geen kansspel. Hij bracht een dartbord mee naar de rechtszaal en gooide drie pijlen in de 20. Hij daagde iedereen bij het gerechtshof uit om hetzelfde te doen. Toen een werknemer deze uitdaging aan nam, lukte het hem niet om drie keer in de 20 te gooien. De rechter bestempelde hierop darten als een vaardigheidsspel waardoor het niet meer verboden was.

 

 

Geschiedenis van darten 

 

 

 

 

 

 

 

 



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.