Geschiedenis van Snooker

  • Geplaatst op
  • 0
Geschiedenis van Snooker

Geschiedenis over snooker

Snooker wordt in veel verschillende landen gespeeld, ook worden er verschillende kampioenschappen voor gehouden. Maar hoe is snooker eigenlijk ontstaan? Op het internet zijn hier verschillende verhalen over te vinden. Het meest voorkomende verhaal is dat van Charles Neville Chamberlain.   

 

Geschiedenis 

De allereerste sporen van snooker werden ergens in de 15de eeuw gevonden.Dit was echter niet het spel waar snooker op gebaseerd is. Het snooker wat wij nu kennen komt namelijk uit Brits-koloniale India. De officier van het leger vond het biljarten erg saai worden en ging op zoek naar een andere manier om biljart te spelen. Charles Neville Chamberlain stelde voor om de gekleurde ballen van Pyramidis (een ander biljart spel) te combineren met de zwarte bal van het originele biljart spel. Deze ballen werden op specifieke plaatsen op de tafel neergelegd. Doordat er nog steeds weinig ballen op de tafel lagen koos hij ervoor om in het midden van de tafel een driehoekvorm van rode ballen neer te leggen. Nadat deze ballen op de juiste plaatsen neergelegd waren moesten ze alleen nog de regels verzinnen.

In het begin werd de naam snooker alleen gebruikt door de mensen die in het leger zaten. Nadat het spel echt vorm begon te krijgen werden er meer mensen geïnteresseerd. Deze mensen leerde het spel te spelen en begonnen het ook snooker te noemen. Een paar jaar later was de sport zo erg gegroeid dat bijna iedereen wel van de naam snooker had gehoord. Binnen no time was snooker een officiële sport en werd het over de hele wereld gespeeld.

 

Snooker in het Verenigd koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een van de grootste landen als het gaat om snooker. John Roberts (voormalig biljartkampioen) zorgde ervoor dat snooker hier terecht kwam. John maakte een reis naar Indië waar hij het spel voor het eerste leerde kennen. Hij vond het spel zo leuk dat hij de kennis hiervan mee terug naar huis nam. Binnen no time was snookeren een hit in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien staat het Verenigd koninkrijk er om bekend dat zij de beste snooker spelers hebben van de hele wereld. Niet alleen in het Verenigd koninkrijk zijn er topspelers te vinden ook in Ierland, Canada, Australië, Malta en in China.

Vandenbroek geschiedenis snooker

 

Topspeler

De allereerste professionele snookerspeler was Joe Davis. Hij was ook een van de grootste redenen dat het allereerste wereldkampioenschap in 1927 gehouden werd. Nadat dit wereldkampioenschap gegeven was kreeg de naam snooker een ontzettende boost. Hierdoor kwamen er steeds meer mensen snooker spelen en kwamen er dus ook meer professionele spelers. In 1968 werd de WPBSA (World Professional Biljart And Snooker Association) opgericht. Deze organisatie zorgt ervoor dat de kampioenschappen op professioneel niveau worden georganiseerd.

 

Snooker

Snooker wordt deze tijd vaker bekeken op de tv dan dat het zelf gespeeld wordt. Dit komt merendeels omdat je in een bar of een sporthal alleen een biljarttafel kan vinden en geen snookertafel. Hoewel mensen wel weten wat snooker is maar meestal de regels niet volledig kennen kiezen ze er eerder voor om te gaan biljarten in plaats van snookeren.

 

Het spel

Nu je weet hoe snooker is ontstaan ben je misschien ook wel benieuwd naar het spelverloop. Bij snooker gaat het erom dat je aan het einde van het spel de meeste punten hebt. Dit wordt behaald door het erin kaatsen van diverse ballen met verschillende waardes. Zo zijn de rode ballen 1 punt waard en de gekleurde ballen tussen de 2 en de 7. Als het spel begint moet je als eerste een rode bal erin kaatsen om vervolgens in je volgende stoot een van de gekleurde ballen. Als het je niet lukt om een rode bal er in te kaatsen word je beurt vergeven en is de andere speler aan de beurt. Het is niet toegestaan om eerst een gekleurde bal te kaatsen voordat je een rode bal er in heb geput. Als je een gekleurde bal put nadat je een rode bal hebt geput krijg je de punten die bij de gekleurde bal hoort. Nadat deze punten bij jou totaal zijn opgeteld wordt deze gekleurde bal teruggelegd op de originele positie. Als alle rode ballen geput zijn worden deze gekleurde ballen niet meer teruggelegd en speel je door totdat alle ballen geput zijn. Het spel wordt gespeeld met 2 personen/ ploegen. Op de tafel liggen 21 ballen (exclusief de witte bal) waarvan er 15 rood zijn en de overige 6 verschillende kleuren hebben zoals: geel, groen, blauw, bruin, roze en zwart. Deze ballen worden op een specifieke plaats neergelegd. Een snookertafel is groter dan een standaard biljart tafel. Ook zijn de ballen lichter dan normale en is de keu minder dik dan normaal.

 

Geschiedenis snooker

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.