Geschiedenis van tafelvoetbal

  • Geplaatst op
  • 0
Geschiedenis van tafelvoetbal

Geschiedenis van tafelvoetbal

Heel veel mensen denken dat tafelvoetbal een redelijk nieuwe sport is maar de geschiedenis bewijst het tegendeel. Het verhaal van tafelvoetbal begint namelijk al in de negentiende eeuw in Zuid Europa. De locatie waar tafelvoetbal precies vandaan komt is in elk verhaal anders en is er dus niet een verhaal maar zijn er meerdere verhalen. 

 

Wie was de ontwerper van de voetbaltafel

Over de geschiedenis van tafelvoetbal zijn verschillende verhalen te vinden. Zo weet eigenlijk niemand wat het originele verhaal is. Merendeels van de historici zijn het met elkaar eens dat Lucien Rosengart het eerste tafelvoetbalspel ontwikkeld heeft. De historici denken dit doordat hij al meer geld heeft gemaakt met eerdere uitvindingen en er dus een grote kans is dat hij deze geweldige uitvinding ook heeft uitgevonden. Zo heeft hij bijvoorbeeld de minicar, voorwielaandrijving en de veiligheidsgordel ontworpen. Het idee achter de tafelvoetbaltafel is dat hij iets actiefs kon doen tijdens pauzes met zijn collega's.

 

Of is Alexander de Finisterre de ontwerper?

Een ander verhaal gaat als volgt. Alexander de Finisterre uit Spanje is de originele bedenker van tafelvoetbal. Hij zou terwijl hij in het ziekenhuis lag doordat hij verwondingen had opgelopen tijdens de Spaanse burgeroorlog op het idee zijn gekomen van tafelvoetbal. Dit zou goed passen bij het verhaal dat men tijdens deze oorlog tafelvoetbal gebruikte zodat hun oog handcoördinatie verbeterd werd. Maar bewijzen van deze verhalen zijn er niet dus is er geen officieel verhaal.

 

Wie heeft een patent op tafelvoetbal

Zoals je waarschijnlijk wel zou verwachten dat een van de 2 bovengenoemde namen het patent op tafelvoetbal heeft. Dit is echter niet het geval. Doordat geen van hen een patent heeft kan men dus ook niet makkelijk duidelijk maken wie het heeft bedacht en blijft dit verhaal voor altijd een mysterie. Er is namelijk wel een patent op tafelvoetbal. De man die een patent op tafelvoetbal heeft is Harold Thornton. Harold Thornton was een supporter van Tottenham Hotspur. In 1921 kwam hij op het idee van tafelvoetbal na het bezoeken van een wedstrijd in tottenham. Het idee kwam bij hem door een lucifer en een luciferdoosje dit in combinatie met voetbal leek ontzettend veel op het tafelvoetbal wat wij nu kennen. Ze ontwikkelde het idee verder in Amerika en tekende daar ook een patent voor het spelletje tafelvoetbal.

 

Uit welk land komt het nou echt?

Het maakt niet uit waar u vraagt waar tafelvoetbal vandaan komt of u het in Spanje, Frankrijk of in Engeland vraagt. Men zou altijd zeggen dat tafelvoetbal uit hun eigen land komt. Hierdoor kunnen wij niks vastleggen en blijft dit voor altijd een groot mysterie

 

De geschiedenis van tafelvoetbal in Nederland

In 2002 is de ITSF International Table Soccer Federation opgericht. Hierdoor werden alle regels officieel en had niet iedereen zijn eigen regels. In deze tijd waren er ongeveer 50 landen lid van de ITSF. Hier was Nederland ook lid van ook al begon Nederland in de jaren 60 met het spelen van tafelvoetbal in de zuidelijke provincies. Tegenwoordig wordt tafelvoetbal in meerdere delen van Nederland gespeeld zo heeft Nederland tientallen verschillende tafelvoetbal verenigingen. De grootste daarvan is de TFN Tafelvoetbal Federatie Nederland.

geschiedenis tafelvoetbaltafelvoetbal geschiedenis

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.