Is het nou tafeltennis of Ping Pong?

  • Geplaatst op
  • Door Remco Tolsma
  • 0
Is het nou tafeltennis of Ping Pong?

In dit artikel nemen we een duik in de geschiedenis van de sport Pingpong/tafeltennis. Ondanks dat het 2 verschillende woorden zijn, betekenen ze in de praktijk hetzelfde. De naam Pingpong is ouder en komt van vroeger. Tafeltennis wordt tegenwoordig iets meer als professioneel gezien. Hieronder een kort stukje geschiedenis over het bestaan van deze twee benamingen.

In de 19e eeuw bestonden er een aantal verschillende bedrijven die tafeltennis artikelen verkochten. Ieder bedrijf was uniek in zijn soort en had een eigen merknaam. De vier grootste bedrijven waren:

 

- Gossima

- Ping Pong

- Whiff Whaff

- Indoor tennis

 

In het begin werd het term tafeltennis nog niet gebruikt. Er volgde al snel een golf van nieuwe tafeltennis bedrijven en het Engels bedrijf Jong Jaques & Son was er één van. Zij hadden de smaak goed te pakken met hun bedrijf ‘Ping Pong’ en werden al gauw marktleider. Het bedrijf produceerde rackets gemaakt van hout met daaroverheen gespannen membraan van schaapshuid. Het grappige aan deze pingpong batjes was dat ze allemaal net een klein beetje van elkaar verschilden. Dat kwam doordat ze handgemaakt waren, in tegenstelling tot de fabrieksproducten van deze tijd. Zoals bij het spannen van een muziektrommel of gitaar kan een klein verschil in spanning al zorgen voor een groot verschil in geluid. Dit was dus net zo met deze handgemaakte batjes. Van daaruit is ook het term Ping Pong ontstaan. Als je met 2 verschillende batjes tegen elkaar speelde, hoorde je dus: “ping…pong..ping…pong”.

 

Hoe zijn de andere termen zoals tafeltennis dan ontstaan?

Dat komt voor een grootdeel door de marktleiders Jong Jaques & Son. Destijds werden er heel veel pingpongtoernooien georganiseerd door Jong Jaques & Son. Uiteraard was het term “pingpong” ondertussen een beschermde merknaam van hun geworden. Zij lieten andere bedrijven ook “pingpongtoernooien” organiseren, mits er toestemming aan hun was gevraagd en de deelnemers mochten uitsluitend gebruik maken van hun materiaal. Daardoor was dus iedereen die mee wilde doen verplicht om bijvoorbeeld een batje te kopen van Jong Jaques & Son.

 

Het heeft ongeveer 20 jaar geduurd voor organisaties deze monopoliepositie zat waren. Rond 1920 besloten de organisaties dat zij ook gebruikt wilden maken van concurrenten en andere fabrikanten. Toen kreeg je dus dat er een nieuwe naam verzonnen moest worden, en daaruit kwam het term “tafeltennis’. Omdat dit een wat algemenere en neutralere naam is, is deze steeds bekender geworden en is pingpong steeds meer vervaagd geraakt.

 

 

Tafeltennis spullen koopt u bij VanDenBroekBiljarts!

Ieder jaar gaat u op vakantie en krijgt u wel te maken met tafeltennis. Maar ook bijvoorbeeld steeds meer scholen doen aan tafeltennis. Het is een sport die iedereen kan bedrijven. Wat is er nou leuker dan samen een potje tafeltennissen? Natuurlijk kan je deze sport als hobby uitoefenen, maar er zijn ook steeds meer echte tafeltennisverenigingen waar je ook echt les kunt krijgen in tafeltennis.

 

Wij staan voor service

Wij staan u graag te woord als u twijfelt over een bepaald product of er vragen over heeft. Bestellingen vanaf €125,- worden gratis verstuurd in Nederland (Met uitzondering op tafels).

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u niet tevreden bent over het product. Geen probleem, uw product mag u gewoon retouren mits het product niet beschadigd is. Wij nemen retourproducten aan die binnen 14 dagen na levering zijn teruggestuurd.

 

Vragen over tafeltennis?

Heeft u nog vragen over tafeltennis? Dan kunt u natuurlijk bij ons terecht voor uitgebreid advies. Van den Broek Biljarts staat altijd voor u klaar. Dus bel gerust naar 0365374054 of mail naar [email protected]. Natuurlijk kunt u ook bij ons langskomen in onze ruim gesorteerde winkel op de Bolderweg 37 A/B - 1332 AZ Almere-buiten. Wij beantwoorden graag al uw vragen over tafeltennis artikelen.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.